Een historische wandeling door het mijn- en spoorwegverleden van Schaesberg 

 Publieksactiviteit t.g.v. 125 jaar spoorlijn Sittard – Herzogenrath (1896 – 2021)

Vanaf zaterdag 2 oktober kunt u een bijzondere wandeling maken langs de (voor een deel nog zichtbare} sporen die herinneren aan het mijnverleden van de voormalige Staatsmijn Wilhelmina en de Oranje Nassau II mijn. Daarnaast voert de wandeling langs het inmiddels verdwenen tracé van de mijnspoorweg van Terwinselen naar Heerlen en de nog steeds bestaande spoorlijn van Heerlen naar Landgraaf.

De wandeling is 8 kilometer lang en start vanuit de oude OVS gebouwen van de voormalige staatsmijn Wilhelmina aan de Casinolaan 6 in Terwinselen. Komt u met de auto dan bereikt u de (gratis) parkeerplaats via de Tunnelweg. Op het terrein liggen o.a. de Gedachteniskapel voor de door een mijnongeval in de Limburgse mijnen omgekomen mijnwerkers. Een stuk mijnspoorweg met 2 kolenwagons. En de nog steeds zichtbare (maar jammer genoeg niet meer toegankelijke) leermijn van de Wilhelmina.

Begin uw wandeling echter in het oude OVS (Ondergrondse Vak School) gebouw waar nu de werkplaatsen en kantoren van de Relim Groep gehuisvest zijn. In dit prachtig gerestaureerde industrieel complex, pal tegen de oude Wilhelmina steenberg, kunt u tot en met 19 december de bijzondere fototentoonstelling ‘Schaesbergse mijnen Wilhelmina en Oranje Nassau II in zwart/wit’ gratis bezoeken. De meer dan 60 grote zwart/wit foto’s bieden een prachtig tijdsbeeld en ook gespreksstof genoeg voor oud mijnwerkers, partners en hun kinderen en/of kleinkinderen.  

In ‘MIJN-Lunchcafe’ kunt u terecht voor de inwendige mens. Van een lekker kopje koffie tot een heerlijke lunch. Maar hier kunt u ook terecht voor de fototentoonstelling en de start van de wandeling. Maximaal 20 personen kunnen tegelijk de fototentoonstelling bezoeken (dus wel even aanmelden s.v.p.). De wandeling ‘Mijnen en treinen in Schaesberg’ start ook in het Lunchcafé. Voor een bedrag van € 6,- ontvangt u een routebeschrijving en een prachtig tekstboekje met uitvoerige achtergrondinformatie (leuk als naslagwerkje om thuis nog eens te lezen) en heel veel foto’s van 36 interessante plekken onderweg.  

Het OVS-gebouw en het Lunchcafé zijn voor de wandeling en de fototentoonstelling elke werkdag open van 08.00 – 16.00 uur. Alleen tijdens het openingsweekend van de wandeling op zaterdag 2 en zondag 3 oktober zijn gebouw en lunchcafé ook in het weekend open, en wel van 10.00 – 15.00 uur. Betalen met pin is mogelijk. De wandeling voert voor het merendeel over verharde wegen en deels over onverharde (maar goed begaanbare) paden. De wandeling is ook geschikt voor rolstoelgebruikers – het verdient echter aanbeveling iemand mee te nemen als begeleider omdat sommige stukken van de route bij regenachtig weer wat moeilijker begaanbaar zijn – in dat geval wordt in de routebeschrijving incidenteel een alternatieve route geadviseerd. Natuurlijk kunt u de route ook in etappes lopen. Wilt u de route echter in één keer lopen en vanuit station Landgraaf zo snel mogelijk weer terugkeren naar Terwinselen, dan kunt u in de routebeschrijving lezen hoe u dat kunt doen met het OV (bus).

error: Content is protected !!