Uitnodiging voor een

Euregionale ‘Koempel’middag en “Mijn”markt

ter gelegenheid van 40 jaar Landgraaf

op zondag 16 oktober 2022 in Schaesberg / Landgraaf (NL)

Aan de (oud) koempels en alle anderen / organisaties die het verhaal van de voormalige steenkolenmijnen in de Euregio willen behouden en uitdragen.

Geachte dames en heren,

Bij deze nodigen wij, stichting HEERLYCKheyt Schaesberg, u van harte uit voor een Euregionale Koempelmiddag op zondag 16 oktober 2022 van 12.00 – 17.00 uur in Landgraaf (NL). Dit ter gelegenheid van het 40 jarig bestaan van de gemeente Landgraaf en ter ere van de vele koempels die zo’n kleine honderd jaar lang voor onze energievoorziening hebben gezorgd. Tenslotte past het geheel ook in de reeks van activiteiten die we als stichting organiseren in het kader van het 125 jarig bestaan van de spoorlijn Sittard – Herzogenrath, waarin mijnen en treinen, toen en nu, centraal staan. 

Wij organiseren het evenement vanaf 12.00 uur in de sport- en evenementenhal van Park Strijthagen in Landgraaf (Hofstraat 5). Deze hal is gelegen op het voormalige terrein van de Oranje Nassau II mijn, links van het bekende terrein Megaland of Pinkpop. Vanaf 12.00 uur bent u hier dus welkom voor het programma dat  duurt tot 17.00 uur. Het begint met een Koempeltreffen voor de deelnemende oud-mijnwerkers dat duurt tot 14.00 uur. Tussen 14.00 en 17.00 uur volgt een breed programma waarin koempels en andere belangstellenden / bezoekers op een grote Mijnmarkt kennis kunnen nemen van hoe in Limburg en de Euregio het mijnverleden levend wordt gehouden in en door Koempelclubs en andere instellingen en organisaties. Indien gewenst is er dus de unieke mogelijkheid om een stand in te richten op deze markt om uw koempelclub of organisatie aan het publiek te presenteren.

In het programma is er veel ruimte voor ontmoeting, presentatie en informatie, maar ook voor muziek en het (Schaesbergse) mijnverleden. E.e.a. wordt opgeluisterd door de Dreiländer Steirische Harmonica Club uit Landgraaf (12.45 – 13.30 uur) en zanger Jack Vinders uit Kerkrade met enkele mooie liedjes uit zijn rijke repertoire (15.00 – 15.45 uur). Een bijzondere fototentoonstelling met de titel ‘Wilhelmina en Oranje Nassau II in zwart/wit’ over de voormalige Schaesbergse mijnen maakt het programma compleet.

Voorts is vanaf Park Strijthagen goed te zien hoe het (mijn)landschap hier veranderde van zwart naar groen. Maar ook sporen van het mijnverleden zijn heel dichtbij en nog zichtbaar. En het bekijken daarvan, zoals bijvoorbeeld van de Gedachteniskapel voor de omgekomen Limburgse mijnwerkers, behoort uiteraard ook tot de mogelijkheden. Het zal ongetwijfeld een mooie dag worden voor de oud-koempels. Uiteraard zijn ook gezins- of familieleden voor de begeleiding van de deelnemers zeer welkom. Er zijn direct bij Park Strijthagen 400 tot 500 parkeerplaatsen voor handen. Ook is er horeca (met een sympathieke prijsstelling) voorzien voor de inwendige mens.  De Koempeldag maakt deel uit van een themaweekend in Landgraaf rondom de voormalige mijnbouw en het mijnwerkersleven. Op zaterdag 15 oktober zingt Henk Steijvers tijdens een prachtig en meeslepend  concert liedjes van Carboon in het Cultuurhuis in Landgraaf (Veldstraat 19) en verwoordt met zijn liedjes de pijn, de angst, de zorgen, maar ook het geluk en de vreugde van de koempels. Op zondag 16 oktober om 11.00 uur is er een eucharistieviering, een Koempelmis, in de Petrus en Pauluskerk (Kerkplein 3) van Schaesberg. Al jaren worden in deze kerk in de gemeentekern Schaesberg regelmatig zogenaamde Koempelmissen ter nagedachtenis aan de in de 12 Limburgse mijnen en de overige mijnen in onze Euregio omgekomen mijnmerkers gehouden.  Hiervoor is geen aanmelding nodig.

Aanmelden is niet meer nodig want het treffen GAAT DOOR!!!! Dus van harte welkom en neem vrienden en bekenden mee!!!

error: Content is protected !!