Geachte toerfietser,

Op 23 oktober 2021 om 10:00 uur wordt in Relim aan de Tunnelweg te Landgraaf, het boekje “In het spoor van Barbara” met de uitleg van de locaties van een 4tal fietsroutes ten doop gehouden. Wiel Miseré heeft zijn jarenlange speurwerk in de voormalige mijngebieden beschreven want men treft nog vele verwijzingen naar de H. Barbara aan. Voornamelijk in kerken treft men relieken, beelden, fresco’s, gebrandschilderde glas en lood ramen, vaandels etc. aan. Kerkklokken met haar naam hangen hoog in de kerktorens. In Bardenberg kunnen we zo’n kerkklok zien, die voor de HH. Petrus en Paulus kerk is geplaatst. 

De heilige Barbara heeft bekendheid gekregen als behoedster van de plotselinge dood. Ze is onder andere beschermvrouwe van de artilleristen en andere gevaarlijke beroepen en heeft zodanig een bijzondere plaats ingenomen als beschermvrouwe van de mijnwerkers. Ook is Barbara naamgeefster van schutterijen, muziekkorpsen en verenigingen.

Nog steeds wordt Barbara-dag door hun gevierd en mogen wij dankbaar zijn dat deze verenigingen en in het bijzonder de Sloveense en Poolse mijnwerkersverenigingen deze traditie steeds hebben omarmd en uitgedragen.

De meeste kerken zijn in deze tijd gesloten en kunnen we vaak alleen bezoeken tijdens eucharistievieringen of op afspraak. Er zijn echter voldoende kapellen, beelden en kunstwerken die we wel kunnen bezoeken. De fietsroutes lopen door de voormalige Oostelijke Mijnstreek, met een lus in het aangrenzende Duitse kolenland en de Westelijke Mijnstreek, maar ook in het zuidelijke deel van Limburg tussen Simpelveld, Valkenburg aan de Geul en Maastricht.

Stichting HEERLYCKheyt Schaesberg is Wiel zeer erkentelijk voor het beschikbaar stellen van zijn Barbara’s. Samen met hem wensen u veel culturele en historische voldoening aan deze fietsroutes met als titel “In het spoor van Barbara”. De kosten voor het boekje bedraagt € 6 en de beschrijving van een fietsroute € 2 per stuk. Zij zijn vanaf 23 oktober ’21 verkrijgbaar bij Relim, Casinolaan 6, ingang Tunnelweg, 6372 XG Landgraaf. Tevens is in dit gebouw de fototentoonstelling Mijn spoor in zwart – wit te bezichtigen en een boekje ”Mijnen en treinen” een historische wandeling verkrijgbaar.

error: Content is protected !!